Hľadáte spoločnú zábavku? Vyskúšajte agility


Slovo agility, by sme mohli preložiť ako pohyblivosť, či ohybnosť. A presne o tieto veci ide aj v psom športe s rovnakým názvom. Ak by sme ho chceli opísať veľmi jednoducho, ide o o rôzne usporiadané prekážky,  ktoré zdoláva pes a my ľudia, ho pritom ovládame povelmi. Ak si to neviete predstaviť, jedná sa v podstate o rovnaký princíp ako pri parkúre s koňom. Na psovi však nesedíme a prekážky sú samozrejme menšie.

cvičák
 
Tomuto športu sa so svojim psíkom môžete začať venovať už od malinkého šteniatka. Takzvané skokové prekážky, teda tie, ktoré musí pes preskakovať, sa však najprv trénujú „akože“. Šteňa nemá ešte dostatočne vyvinuté kĺby, takže by si ich mohlo poškodiť. Pokiaľ máte doma už staršie zviera, nikdy nie je neskoro. Psi patria k veľmi učenlivým bytostiam.
Agility môžete začať trénovať na svojom pozemku s improvizovanými prekážkami. Pokiaľ by ste však chceli začať trénovať na profesionálnej úrovni, nájdite si kynologický klub vo svojom okolí. Množstvo informácií a presných návodov nájdete taktiež na youtube.
 
Prekážky, ktoré sa pri agility používajú:

  • skokové prekážky: klasické bránky, múr (ide o prekážku, cez ktorú pes nevidí, takže jej zvládnutie je o čosi náročnejšie), takzvaný „dlhý“ skok (ide o jednotlivé drevené diely postavené na zemi za sebou), kruh (pes skáče cez kruh upevnený vo vzduchu)
  • zónové prekážky: kladina, hojdačka, áčko
  • klasický tunel a strachový tunel(koniec tunela tvorí voľne visiaca látka)
  • slalom  ide o tyčky, ktoré pes prechádza na striedačku

 povely

Agility sa môžete venovať so všetkými plemenami. Je jedno ako je pes veľký. V tomto športe existujú jednotlivé kategórie, čiže small, medium a large. Psi sú do nich zaraďovaní podľa toho, koľko merajú v kohútiku, čomu je prispôsobená aj výška prekážok. Tento šport nie je vhodný iba pre zvieratá, ktoré trpia ochorením kĺbov, alebo majú problémy s kolenami. Pri skákaní, by totiž tieto časti svojho tela extrémne namáhali. Jediné riešenie, je behať iba rekreačne. Agility je ideálnou voľbou, ak chcete športovať i vy. Verte, že sa pri svojom psovi nabeháte toľko, že sa vaša kondička zlepší už po niekoľkých tréningoch.